BBVA Headquarters

BBVA Headquarters

Madrid, Spain

CLIENT BBVA / STATUS Competition Finalist 2009 / DESIGN TEAM Balmori Associates / Zaha Hadid Architects

Our team was one of the two finalist in a bid to design the new headquarters of the leading financial group in Spain. Working with Zaha Hadid Architects and the concept of speed, our landscape proposal emphasized the linearity and movement of the building design in a cohesive banding of planted and paved areas that fillet and constrict in reaction to the built environment.  The initial reasoning behind the concept of speed is consistent with BBVA’s goals of technology and progress.

Topographical shifts in the groundplane help to further define the different areas within the office park. As the linear bands peel away and bifurcate, exterior elements such as seating areas, tables, and enclosures are created as moments of rest within the matrix of speed that makes up the site.