Torre Iberdrola

Torre Iberdrola

Bilbao, Spain

CLIENT Iberdrola / STATUS Competition Winner, Completed 2012 / SIZE 300,000 m2 / DESIGN TEAM Balmori Associates, Pelli Clarke Pelli Architects

The winter garden functions as the lobby and reception area of the Iberdrola Tower. To enhance the character of the space, we selected three ancient olive trees. These trees, treated as sculptures, will emerge from a landscape composed by desert flowering plants.

The public plaza around the tower has been designed over a submerged parking garage. This roof garden reads as the continuation of the surrounding landscape of the Campa de los Ingleses Park, also designed by Balmori Associates.

The tower is LEED certified and all the water arriving to the site will be treated. There is a bioswale surrounding the tower to collect, filter and clean the water arriving to the site.