Bartscherer Garden

Bartscherer Garden

New York, NY, USA

STATUS Under Design / DESIGN TEAM Balmori Associates

The townhouse garden extends the living and dining space of the kitchen into the landscape.  An elegant gravel platform floats in the center of the small garden.  Shifting the platform geometry maximizes the planting and gives movement to the garden.  A steel cabled trellis system anchors the garden, providing privacy and sculptural edges.  Vines climb the trellis, while tall perennials pierce through the openings to create an unexpected seasonal variation of color in several dimensions. 

The plantings follow a gradient of color, choreographed through all the seasons.  One may dine on the deck, entertain on the platform or sit alone amongst the plants in the back corner of the garden, experiencing the garden in various ways.  Pockets of plantings emerge from the garden screens for herbs and seasonal flowers.